VISITOR CENTER

VISITOR CENTRE

MUSEUMSLANDSCHAFT HESSEN KASSEL

Museumslandschaft Hessen Kassel Besucherzentrum
Museumslandschaft Hessen Kassel Besucherzentrum

New interior design concept combines three elements: information, shop and exhibition

Together with Kirsten Haake, haake architektur from Kassel, Jazzunique has given a new interior design to the visitor centre of Museumslandschaft Hessen Kassel (MHK) in the old station building at the foot of Bergpark Wilhelmshöhe. After the mountain park complex was named a world cultural heritage site, the listed building is now experiencing much higher visitor numbers than the original planning catered for. The high visitor numbers place new and at the same time greater demands on the visitor centre: As it represents a meeting and departure point for walks and guided tours, visitors can find here in-depth information about the mountain park as well as an exhibition devoted to the history and background to the world cultural heritage site.

Publications and souvenirs as well as drinks are on offer in a small shop. The challenge for the planning team consisted in developing an interior design concept that gives sufficient space and a modern, contemporary feel to the three functions of information, shop and exhibition in a relatively small space. In order to create smooth transitions from one room to the next, the architects assigned space to each of the three functions – information, shop and exhibition – in the shape of a cube that serves to define the structure. The central cube containing the information counter and cash desk, interacts with all three existing rooms, thus uniting them. The second cube in the old waiting room contains the shop and is aligned with the outer wall. The third cube with the exhibition holds the two smaller and lower rooms together like a clasp. In spite of or specifically because of its fixtures, this historical room preserves its originality and charm.

The cubes stand in tense contrast to it but also as equal partners. Volume and area are carved from the three functional cubes which give shape to their contents and usage. The theme of subtraction also finds its expression in the material. All the fixtures on the outer surfaces are characterized by the living grain of the cherry wood – on the interior, i.e. subtracted surfaces, the cherry wood was glazed in a dark color. Selected surfaces fitted with burnished brass offer an exciting interplay between light and material besides a high-quality and durable surface. The reduced, geometrical design of the cubes in the historical context of the old station building, the careful choice of materials, the spatial rearrangement of the area and the restoration of the external relationships communicate to visitors the message of a friendly reception in the world cultural heritage site of Bergpark Wilhelmshöhe.

Museumslandschaft Hessen Kassel Besucherzentrum
Museumslandschaft Hessen Kassel BesucherzentrumMuseumslandschaft Hessen Kassel Besucherzentrum

HIGHLIGHTS

THESE SUBJECTS MIGHT ALSO INTEREST YOU

Eastpak stand at Bread & Butter Berlin

Eastpak

Planetarium

Museumslandschaft Hessen Kassel

Global Communication campaign

Merck Innovation Center

K Town Cologne

Karstadt